14:00 - 20:00

Kedd - Szerda - Csütörtök

1026 Budapest

Szilágyi Erzsébet fasor 45/b

+36 30 242 2612

tothborbala@t-online.hu

A családban rejlő törvényszerűségek

A genogram, mint transzgenerációs rendszertérkép

Előadásomban a pszichológiában kevésbé hangsúlyos kutatási témának, a genogramnak (családfa felvételnek) a szerepét keresem a családi rendszerek és a családi dinamika megértésében.

A genetikai családfa kutatások főként a biológiai szintű öröklődések törvényszerűségeire alapoznak, ezzel szemben a családterápiában használt genogram felvétel lehetőséget nyújt arra, hogy láthatóvá váljék a mögöttes családdinamika, ezen belül a családot régóta feszítő megoldatlan konfliktusok, a titkok és a generációkon keresztül átvonuló, legtöbbször maladaptív ismétlési kényszer. A genogram lehetőséget nyújt arra is, hogy a család erőforrásai valamint a transzgenerációkon átívelő, erőt adó hagyományok is feltárhatóak legyenek.

Előadásomban elsősorban eredeti amerikai forrásokra támaszkodva Monica McGoldrick, Laura Giat Roberto és Böszörményi Nagy Iván nyomán elemzem a genogramban fellelhető törvényszerűségeket. A genogramot mint a „családi térképviszonyok” eszközének helyét és szerepét szeretném kiemelni a diagnosztikai és pszichoterápiás ill. családterápiás munkában.

A genogram térképviszonyait és a családi dinamika alakulását komplex családi minta bemutatásával Karinthy Márton ön(lélek)elemzése és a saját családjára adott reflexiója nyomán az „Ördöggörcs” c. kötete alapján érzékeltetem.

Related posts

Új cikk: Tóth Borbála: Gyermekkori szexuális bántalmazás

Tóth Borbála: Gyermekkori szexuális bántalmazás,Csillagfényben, A pedagógiai prevenció, II....

Continue reading
by Tóth Borbála

XXI. Congress of the Internatoinal Szondi Association, Budapest 6-8 July, 2017, Budapest

Tóth Borbála Private practice, Sanitas For 2000 Kft. Budapest, Hungary E-mail:...

Continue reading
by Tóth Borbála

Magyar Pszichológiai Társaság XXVI. Országos Tudományos Nagygyűlése – Szeged 2017. június 1-3.

A Genodráma, mint a családi mintázatok és örökségek dramatikus átmunkálásának...

Continue reading
by Tóth Borbála